Jdi na obsah Jdi na menu
 


Akuči zelený

24. 10. 2007

Akuči zelený

(Myoprocta acouchy)

A - Green acouchi
N - Grüner Acuchy

Třída: savci, Řád: hlodavci, Čeleď: agutiovití

Zeměpisné rozšíření: východně od And (J Kolumbie, V Ekvádor, S Peru, Amazonie)
Biotop: tropický les, travnaté říční břehy, zarostlé svahy hor
Potrava: nejrůznější části rostlin včetně kořínků
Rozměry: délka těla 28-39 cm, délka ocasu 4,5-8 cm, výška v kohoutku 17-20 cm, hmotnost 0,6-1,4 kg
Rozmnožování: Březost trvá 99 dní a samice rodí 1-4 velmi dobře vyvinutá mláďata.
Věk: 13-20 let
Zajímavosti: Žije v menších rodinných skupinách do 7 členů. V době námluv samec sleduje samici, poklepává ji přední nohou a někdy postřikuje močí. V této době také intenzivně značkuje území výměškem análních žláz. Akučiové jsou denní savci. Jsou plaší a před nebezpečím rychle prchají. V době dostatku potravy si zahrabávají zásoby a patří k významným druhům zajišťujícím šíření semen.

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář