Jdi na obsah Jdi na menu
 


Binturong

24. 10. 2007

Binturong

(Arctictis binturong)

A - Binturong
N - Binturong

Třída: savci, Řád: šelmy, Čeleď: cibetkovité

Zeměpisné rozšíření: Jižní a jihovýchodní Asie od Indie přes Indonésii po Palavan
Biotop: husté tropické lesy do 1400 m n. m.
Potrava: Je převážně býložravý, nejraději má sladké plody a patří k živočichům, které se významně podílejí na šíření semen různých stromů. Nepohrdne ani výhonky či listy a pochutná si také na rybách, bezobratlých, zdechlinách či malých obratlovcích.
Rozměry: Délka těla: 61–96 cm, délka ocasu 61–96 cm, hmotnost 20–25 kg
Rozmnožování: Doba březosti činí 60–92 dny, samice rodí 2–3 mláďata. Zpočátku jsou ukrytá ve stromové dutině.
Věk: až 23 roky
Zajímavosti: Zdržuje se téměř výhradně v korunách stromů, i když dovede také výborně plavat. Při šplhání si pomáhá ovíjivým ocasem. Je aktivní během dne i za šera. Žije nejčastěji sám, i když občas lze pozorovat skupinky s mláďaty. Samice jsou větší než samci a hrají dominantní roli.

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář