Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bizon

24. 10. 2007

Bizon

(Bison Bison)

A - American Bison (Buffalo)
N - Bison

Třída: savci, Řád: sudokopytníci, Čeleď: turovití

Zeměpisné rozšíření: Kanada, USA
Biotop: travnaté prérie, řídké lesy
Potrava: tráva, kůra i listy keřů a stromů
Rozměry: hmotnost 350-1000 kg, délka těla 2,5-3,8 m, délka ocasu 60-90 cm, výška v kohoutku 1,7-2 m
Rozmnožování: Samice je březí 270-300 dní, poté rodí 1 mládě. Kojí ho až 1 rok.
Věk: v přírodě asi 20 let, v chovech i více než 30 let
Zajímavosti: Typickým znakem bizona je nahrbený postoj a celkově mohutné tělo. Hlava a plece jsou pokryté hustou kadeřavou srstí. Koncem 19. století byli bizoni na prériích téměř vyhubeni, třebaže jich tu žily miliony. Díky včasné ochraně se je podařilo zachránit. V zimě lze spatřit samotné samce a malé skupiny samic s mláďaty, ale v době říje se sdružují a během tahu za potravou vytvářejí tisícová stáda.

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář