Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bodlín Telfairův

24. 10. 2007

Bodlín Telfairův

(Echinops telfairi)

A - Lesser hedgehog tenrec
N - Kleiner Igeltanrek

Třída: savci, Řád: hmyzožravci, Čeleď: bodlínovití

Zeměpisné rozšíření: Z a JZ Madagaskar
Biotop: suché lesy, zemědělská krajina, křoviny, polopouště
Potrava: převážně bezobratlí, případně mláďata myší
Rozměry: délka těla 14-18 cm, délka ocasu 1 cm, hmotnost 10-230 g
Rozmnožování: Samice je březí 60-68 dní a rodí až 10 mláďat (nejčastěji 4-7).
Zajímavosti: Zbarvení bodlin na hřbetě kolísá od bělavé po téměř černou, srst na spodní straně těla je světlejší. Je aktivní v noci. Velmi dobře šplhá po stromech a potravu hledá na zemi i ve větvích. Od května do září upadá do stavu strnulosti, kdy si připraví hnízdo vystlané trávou a umístěné v dutém pařezu nebo stromové dutině a stočí se do klubíčka. V době rozmnožování (od října) se samci chovají nesnášenlivě. V té době samci vylučují mléčně zbarvený výměšek předočních žláz.

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář