Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chápan Středoamerický

25. 10. 2007

Chápan středoamerický

(Ateles geoffroyi)

A - Spider monkey

Třída: savci, Řád: primáti, Čeleď: malpovití

Zeměpisné rozšíření: Střední Amerika
Biotop: Korunové patro tropických lesů
Potrava: Listy, výhonky, plody
Rozměry: Délka těla 30,5-63 cm, délka ocasu 63,5-84 cm, hmotnost 6,6-9 kg.
Rozmnožování: Samice je březí 230 dní a rodí jedno mládě.
Zajímavosti: Chápani dostali název podle ovíjivého ocasu, který používají jako pátou ruku. Na jeho konci mají lysou plochu s hmatovými lištami podobnými těm na dlaních. Obratně se pohybují v korunách stromů pohybem zvaným brachiace (podobně jako giboni nebo orangutani - zavěšeni jen prsty), čemuž odpovídá i to, že mají nápadně dlouhé prsty a palec jim chybí. Žijí v tlupách tvořených až 30 zvířaty, i když samci někdy žijí samotářsky. Příslušníci skupiny se neustále domlouvají různým voláním a při setkání si dávají najevo přátelské úmysly tím, že si probírají srst. Samice jsou velice obětavé matky. Mládě nosí na hřbetě a neustále ho hlídají. Další mládě se rodí až po 3-4 letech.


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář