Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dikobraz Jihoafrický

25. 10. 2007

Dikobraz jihoafrický

(Hystrix africaeaustralis)

A - Cape porcupine
N - Südafrikanische Stachelschwein

Třída: savci, Řád: hlodavci, Čeleď: dikobrazovití

Zeměpisné rozšíření: jižní Afrika
Biotop: suché křovinaté oblasti
Potrava: hlízy, plody, výhonky, kůra a listy
Rozměry: délka těla 80-86 cm, hmotnost 18-30 kg
Rozmnožování: Samice je březí 3 měsíce a rodí 1-4 dobře vyvinutá mláďata.
Věk: 12-15 let
Zajímavosti: Má ostna dlouhé 30-50 cm, na hlavě a hřbetě tvoří jakousi hřívu, kterou zvířata v rozčilení naježí. Kratší ostny na ocase jsou duté, takže vydávají chřestivý zvuk. Obecně jsou ostny usazené v kůži jen velmi volně a snadno se uvolní, když se zachytí v těle nepřítele nebo když jimi dikobraz potřásá a o cokoliv zavadí. Nedokáže je však aktivně vystřelit. Mláďata se rodí s měkkými ostny, které během několika hodin ztvrdnou.

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář