Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gepard

21. 11. 2006

Gepard

(Acinonyx Jubatus)

A - Cheetah
N - Gepard

Třída: savci, Řád: šelmy, Čeleď: kočkovité

Zeměpisné rozšíření: Afrika, Asie
Biotop: travnaté a křovinaté stepi
Potrava: gazely a jiní menší a střední kopytníci
Rozměry: délka těla 120-150 cm, délka ocasu 60-80 cm, výška v kohoutku 60-80 cm, hmotnost 28-65 kg
Rozmnožování: Samice rodí po 90-95 dnech březosti 1-5 mláďat, která kojí 6 měsíců. Mláďata mají na hlavě a krku bělavou hřívu.
Věk: asi 15 let
Zajímavosti: Na rozdíl od ostatních kočkovitých šelem se za svou kořistí neplíží, ale loví ji během - na krátkou vzdálenost dokáže vyvinout rychlost až 110 km/hod. K běhu je dobře přizpůsobený - jednak tvarem těla a neobyčejně pružnou páteří, jednak v dospělosti nemá zatažitelné drápy. Samci gepardů žijí samotářsky, o mláďata se stará jen samice.

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář