Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gibon lar

26. 10. 2007

Gibon lar

(Hylobates lar)

A - White-handed gibbon
N - Lar

Třída: savci, Řád: primáti, Čeleď: gibonovití

Zeměpisné rozšíření: jihovýchodní Asie a Sundské ostrovy
Biotop: tropický deštný les
Potrava: plody, listy
Rozměry: délka těla 45-60 cm, ocas nemá, hmotnost 4-7 kg
Rozmnožování: Samice je březí 7-7,5 měsíce a rodí 1 mládě. To se zpočátku drží pevně na břiše samice.
Věk: v lidské péči i více než 25 let
Zajímavosti: Je dokonale přizpůsobený k životu v korunách stromů, kde se pohybuje takzvanou brachiací - přeskakuje zavěšen za dlouhé paže. Jedním skokem překoná vzdálenost až 10 m. V případě potřeby přebíhá po větvích vzpřímeně a rovnováhu udržuje rozpaženými pažemi. Žije v malých rodinných skupinách a dospělí si označují teritorium zvláštním houkavým zpěvem.

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář