Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gorila nížinná

2. 2. 2007

Gorila nížinná

(Gorilla gorilla gorilla)

A - Lowland gorilla
N - Flachlandgorilla

Třída: savci, Řád: primáti, Čeleď: lidoopovití

Zeměpisné rozšíření: tropická Afrika
Biotop: tropické deštné a mlžné lesy dp výšky 3800 m n. m.
Potrava: takřka ě rostlinná - listy, větvičky, plody nejrůznějších rostlin, občas bezobratlí nebo ptačí vejce
  
Rozměry: Gorila je největší lidoop - samci dorůstají výšky až 180 cm a hmotnosti až 250 kg, samice jsou menší.
Rozmnožování: Samice je březí 251-296 dní, rodí jedno mládě, o které se stará až do věku 3 let. Gorilí samice pohlavně dospívají v 7., samci v 9.-10. roce.
Věk: 50-60 let
Zajímavosti: Gorily se sdružují do malých rodinných tlup, které vede nejsilnější samec. Jeho poznávacím znakem je stříbřitě zbarvený hřbet. Případné soupeře nebo nepřátele zahání nejprve hrozbou – buší se plochou dlaní do hrudi, tluče klackem o zem, trhá a hází listí nebo ukazuje zuby. Území, které tlupy obývají, je velké 26-39 km2. Přesto za den ujdou za potravou jen několik stovek metrů. Často odpočívají i během dne a podobně jako v noci si budují hnízdo na zemi nebo nízko ve větvích.

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

gorily

(vojta, 12. 12. 2007 18:48)

SUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

bhfth

(hzrzh, 12. 12. 2007 18:47)

hrthztrhujtř

gorily

(zviratka1-admin, 29. 10. 2007 17:25)

neboj se,gorily a zvlášt ty ze Zoo Praha moc zbožňuju a už připravuju novou rubriku gorily ze ZP(Zoo Praha)...

Pěkný

(Denisa, 27. 10. 2007 13:19)

Máš to tu hezký, jediný, co bych ti vytkla je, že o těch gorilách tu máš strašně málo informací. Ale to nefa, lidem, co o tom nic nefjědí to stačí ;o). Tak sa maj pá