Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hroch obojživelný

2. 2. 2007

Hroch obojživelný

(Hippopotamus amphibius)

A - Hippopotamus
N - Flusspferd

Třída: savci, Řád: sudokopytníci, Čeleď: hrochovití

Zeměpisné rozšíření: Afrika jižně od Sahary
Biotop: výhradně v blízkosti dostatečně hluboké vody s bohatými břehovými porosty
  
Potrava: tráva a další byliny, vodní rostliny – denně spotřebuje až 60 kg
  
Rozměry: hmotnost 1000-4500 kg, délka těla 2,8-4,5 m, délka ocasu 35-50 cm, výška v kohoutku 1,3-1,7 m
Rozmnožování: Samice je březí 227-240 dní, poté rodí v srpnu nebo v září 1 mládě (výjimečně dvojčata), které váží 25-55 kg. Kojí ho pod vodou.
Věk: v chovech až kolem 50 let
Zajímavosti: Hroch je v mnoha ohledech přizpůsoben životu ve vodě. Dokáže se potopit na jedno nadechnutí na 10 minut i více, přičemž má uzavřené nozdry. Většinu dne tráví ve vodě, z níž mu vyčnívají nozdry, oči a uši, aby se nepřehříval. Večer a ráno vychází za pastvou, za jednu noc ujde i 10 km. Na slunci mu kůže snadno vysychá, proto v ní má četné žlázky, jejichž červenavý výměšek ho chrání. Po vyschnutí je hroší kůže tak tvrdá, že byla dříve používána k broušení diamantů. Samci v době říje svádějí souboje, při nichž si nejprve hrozí - otvírají široce tlamu s dlouhými kly. Když to nepomůže, útočí na soupeře, snaží se ho zasáhnout zuby a hlasitě řvou. Potyčky mohou končit i vážným zraněním. Teritorium si samci označují trusem, který pomocí ocasu rozmetávají na stromy nebo kameny.

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář