Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hutia-konga

2. 2. 2007

Hutia-konga (hutie stromová)

(Capromys pilorides)

A - Hutia-conga
N - Cuban hutia

Třída: savci, Řád: hlodavci, Čeleď: nutriovití

Zeměpisné rozšíření: Kuba a některé blízké ostrovy
Biotop: lesnaté oblasti
 
Potrava: listy, výhonky, plody, pupeny, drobní živočichové (hmyz apod.)
  
Rozměry: hmotnost 4-7 kg, délka těla 30-50 cm, ocas 15-30 cm
Rozmnožování: Samice je březí 110-140 dní a rodí nejčastěji dvě, ale až 6 mláďat. Jsou dobře vyvinutá a brzy po narození dovedou běhat a začínají šplhat.

Zajímavosti: Hutia-konga patří mezi dalších asi 12 druhů hutií, které obývají výhradně ostrovy v oblasti Karibiku, tedy Velké Antily a Bahamy. Původně žila téměř na celé Kubě, dnes jen v malé oblasti na jihozápadě. V důsledku lovu pro maso i úbytku lesů její počty silně poklesly. Dovede výborně šplhat a rychle běhat.

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář