Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jelen milu

10. 1. 2008

Jelen milu

(Elaphurus davidianus)

A - Pere David´s deer
N - Milu

Třída: savci, Řád: sudokopytníci, Čeleď: jelenovití

Zeměpisné rozšíření: původně východní Čína, dnes pouze v rezervaci Dafeng, kam byl vysazen z evropských chovů
Biotop: bažinaté lesy
Potrava: tráva, kůra i listy keřů a stromů
Rozměry: hmotnost 100-300 kg, délka těla 1,9-2,1 m, délka ocasu 25-65 cm, výška v kohoutku 1-1,3 m
Rozmnožování: Samice je březí 250-288 dní, poté rodí 1-2 mláďata.
Věk: v chovech i více než 15 let
Zajímavosti: K jeho typickým znakům patří dlouhý ocas a nápadné předoční žlázy. Má zvláštní tvar parohů, které se větví tzv. dichotomicky. Objevil ho v roce 1865 francouzský duchovní, páter Armand David. V seznamu IUCN je uveden v kategorii kriticky ohrožených druhů. V roce 1894 byli všichni jeleni v Číně vybiti, ale v té době žilo několik zvířat v Evropě. Ta dala základ dnešnímu chovu. V Číně je skupina asi 30 jedinců v rezervaci Dafeng (kam byli vysazeni z evropských chovů) přísně chráněná a chována oborovým způsobem, tedy pod dohledem. Do budoucna se počítá s dalšími rezervacemi, kam by se mohl jelen milu vrátit.

Obrazek


 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

f

(f, 3. 4. 2017 14:04)

<script>
alert('zvieratko');
</script>

Stránka

(hippodamie, 2. 3. 2008 12:05)

Ahojky. Máš to tu hezké, i když škoda, že nepouíváš alespoň vlastní fotky, když už kopíruješ texty.
Na tvojí stránku jsem narazila náhodou. Na stejn téma buduju i tu svojí, ovšem pouze s fotkama. Nechtěla by jsi naše stránky s přátelit? Mám tam jen fota ze zoo Praha a stránka je v běhu teprve čtvrtý den. Kdyžtak koukni sem http://www.fotoavideozezoo.estranky.cz/ a do knihy mi napiš, zda spřátelení bereš (že by jsi dala do odkazů odkaz na mojí stránku a já zase na tvojí ;) )