Jdi na obsah Jdi na menu
 


Klokan rudý

3. 10. 2006

Klokan rudý

(Macropus rufus)

A - Red kangaroo
N - Rotes Riesenkänguruh

Třída: savci, Řád: vačnatci, Čeleď: klokanovití

Zeměpisné rozšíření: Austrálie kromě jižního, východního a severního pobřeží
  
Biotop: stepní a řídce křovinaté nížiny, i zemědělská krajina
  
Potrava: různé části rostlin, plody
  
Rozměry: délka těla 0,8-1,6 m, délka ocasu 0,7-1,2 m, hmotnost 20-95 kg, samci jsou větší než samice a vztyčeni měří na výšku i více než 2 m.
Rozmnožování: Samice je březí 32-34 dny a pak rodí 1 mládě. Je velké asi 1,5-2 cm, velmi nedokonale vyvinuté. Vyšplhá se do vaku a tam se pevně přisaje ke struku, který mu v tlamičce zduří, takže nespadne ani při rychlém pohybu matky. Ve věku asi dvou měsíců začíná mládě vystrkovat hlavu, za další měsíc vak poprvé opustí. Při nebezpečí se však do něj vrací a ještě dlouho poté, kdy se do vaku nevejde, se snaží v něm ukrýt alespoň hlavu nebo se napít mateřského mléka.
Věk: 25-30 let
Zajímavosti: Klokan rudý dostal jméno podle zbarvení samců, kteří jsou rezaví. Samice a mláďata mívají spíše šedavou barvu srsti. Žijí ve skupinách, aktivní jsou především ráno a večer. Rádi se ochlazují v mělké vodě nebo tak, že si olizují předloktí. Při pohybu v klidu hopsají klokani po všech čtyřech, při útěku skáčou po zadních a rovnováhu udržují ocasem. Vyskočí až do výšky 3 m a do dálky 10 m, rychlostí téměř 50 km/h.

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

??????????

(Martin, 20. 5. 2010 16:14)

jaky je Druh pro klokana rudého???