Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kůn převalského

3. 10. 2006

Kůň Převalského

(Equus przewalskii)

A - Przewalski´s horse
N - Przewalski Pferd

Třída: savci, Řád: lichokopytníci, Čeleď: koňovití

Zeměpisné rozšíření: dříve Střední Asie, dnes už v přírodě nežije
  
Biotop: stepi a polopouště
  
Potrava: stepní rostliny, hlavně trávy
  
Rozměry: délka těla 2-2,2 m, výška v kohoutku 1,25-1,45 m, hmotnost 250-320 kg
Rozmnožování: Klisna po 11 měsících březosti rodí jedno mládě, které saje 6-7 měsíců
Věk: více než 35 let
Zajímavosti: Je jediným dnes žijícím druhem divokého koně, ve volné přírodě byl vyhuben v 60. letech 20. století. Pražská zoo vede od roku 1959 celosvětovou plemennou knihu. Je zařazen na listinu ohrožených druhů zvířat IUCN.

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

nic

(petra, 12. 10. 2007 13:03)

klabí