Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lemur kata

3. 10. 2006

Lemur kata

(Lemur catta)

A - Ring-tailed lemur
N - Catta

Třída: savci, Řád: primáti, Čeleď: lemurovití

Zeměpisné rozšíření: jižní Madagaskar
  
Biotop: lesnaté oblasti
  
Potrava: plody, mladé listy, výhonky, pupeny
  
Rozměry: hmotnost 2,3-3,5 kg, délka těla 38,5-45,5 cm, ocas 56-62,5 cm
Rozmnožování: Samice je březí 136 dní a rodí jedno, dosti často dvě, mláďata. Samice je nosí na hrudi, později se přesunou matce na hřbet.
Věk: ?
Zajímavosti: Katy jsou vysloveně denní lemuři. Skupiny urazí za den i poměrně značnou vzdálenost. Pohybují se buď po zemi, kde chodí po všech čtyřech s kolmo zvednutým ocasem, nebo vysoko v korunách stromů. S oblibou se sluní – pohodlně si sednou, roztáhnou přední končetiny a nehybně odpočívají. Území si označují výměškem pachových žláz, které mají na předloktí. Protáhnou si mezi rukama ocas a tím ho naparfémují. Při každém sebemenším pohybu ocasu se osobitý pach šíří do okolí.

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář