Jdi na obsah Jdi na menu
 


Magot

2. 2. 2007

Magot (makak magot)

(Macaca sylvanus)

A - Barbary macaque
N - Magot (Berberyaffe)

Třída: savci, Řád: primáti, Čeleď: kočkodanovití

Zeměpisné rozšíření: severní Afrika (Atlas) a Gibraltar
  
Biotop: horské lesy do 2000 m n. m., skalnatá pobřeží
  
Potrava: plody, bezobratlí (především hmyz)

Rozměry: délka těla 55-75 cm, délka ocasu 0 cm, výška v kohoutku ?, hmotnost 4-10 kg
Rozmnožování: Samice je březí 3 měsíce a rodí 1 mládě, které zpočátku nosí na hrudi a později vozí na hřbetě.
Věk: 15-20 let
Zajímavosti: Původní domovinou magotů je severní Afrika, takže jsou jedinými zástupci makaků, kteří nežijí v Asii. Je zároveň i jediným evropským primátem, protože byl vysazen na Gibraltaru. Neví se sice přesně kdy a kým, ale o dnešní populaci pečuje britská posádka. Magoti žijí v dobře uspořádaných skupinách vedených dominantním samcem. V zoo je chováme od roku 1950, s krátkou přestávkou v letech 1998-2001.

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

dfjghki

(hgjkghk, 22. 5. 2007 13:09)

causkhjdfklůh