Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slon Africký

3. 10. 2006

Slon africký

(Loxodonta africana)

A - African elephant
N - Afrikanische elefant

Třída: savci, Řád: chobotnatci, Čeleď: slonovití

Zeměpisné rozšíření: Afrika jižně od Sahary
 
Biotop: savany, polopouště, lesy, pláně i hornaté oblasti
  
Potrava: tráva, listy, plody, výhonky, větve, keře, kůra stromů
 
Rozměry: výška v kohoutku 2,2 - 3,7 m, délka těla 6 -7,5 m, délka ocasu 1 - 1,3 m
Rozmnožování: Samice je březí 22 měsíců, rodí nejčastěji 1, velice zřídka i 2 mláďata. Mládě váží okolo 100 kg a je asi 1 m vysoké, samice se o něj stará 2 roky. Samec se na péči o slůně nepodílí a většinu roku žije samotářsky. V prvních týdnech mládě neovládá tenký a krátký chobot a musí se naučit, jak ho zvednout a k čemu ho vlastně má. Saje tlamičkou stejně jako ostatní savci, matka má struky těsně za předníma nohama.
Věk: v přírodě do 60 let, v lidské péči i déle
Zajímavosti: Obrovskou tíhu nesou sloupovité nohy. Sloni jsou prstochodci a došlapují jako baletky jen na špičky prstů. Ty jsou zarostlé ve svalech a kůži, takže vzniká plocha „chodidla“. Je vyztuženo pružným vazivovým polštářem, který tlumí otřesy a způsobuje, že se sloni dokážou navzdory své mohutnosti pohybovat naprosto tiše. Sloni mají jen málo zubů. Mohutné stoličky, po jedné v každé polovině horní i dolní čelisti, se postupně obrušují a při tom se posouvají dopředu. Zezadu už je připraven další zub. Takto se stoličky vymění každému slonovi asi šestkrát za život. Když vypadne poslední, je zvíře v přírodě odsouzeno k pomalé smrti hlady. Kly, což jsou přeměněné řezáky, narůstají oběma pohlavím. Samci si je často při soubojích zlomí. Pokud se zlomenina nachází v té části klu, kde je dřeň, mohou nastat komplikace v podobě zánětu, který může skončit i uhynutím zvířete. Populace slona afrického byly na mnoha místech vyhubeny, a proto je zařazen na seznamu ohrožených druhů IUCN a do programu EEP.

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

podekováni

(petr, 16. 1. 2008 18:19)

diky mam ted už referat do prirodky díkes