Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sob polární

2. 2. 2007

Sob polární

(Rangifer tarandus)

A - Reindeer
N - Renne

Třída: savci, Řád: sudokopytníci, Čeleď: jelenovití

Zeměpisné rozšíření: sever Evropy, Asie a Severní Ameriky
Biotop: tundra, lesotundra, tajga
Potrava: tráva, mechy, lišejníky, kůra i listy keřů a stromů, v zimě i lumíci

Rozměry: hmotnost 60-300 kg, délka těla 1,2-2,2 m, délka ocasu 7-25 cm, výška v kohoutku 0,9-1,4 m, délka parohů u samců až 1,5 m
Rozmnožování: Samice je březí 210-240 dní, poté rodí 1-2 mláďata. Říje probíhá většinou v říjnu, takže se mláďata rodí v květnu a červnu, kdy je dostatek potravy.
Věk: V přírodě průměrně 4,5 roku, v chovech i více než 15 let.
Zajímavosti: Vytváří několik poddruhů, největší žijí v Severní Americe a Asii, některé byly již vyhubeny nebo jsou kriticky ohrožené. Parohy mají i samice, i když méně členité a celkově menší než samci. Široká kopyta a dlouhé paspárky brání proboření do vysokého sněhu.

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

zpráva pro hovno

(..., 10. 4. 2009 11:55)

ty kreténe sam ses hovno!!!!!!!!!!!

Hovno!

(Hovno!, 12. 3. 2009 15:41)

Hovno!Hovno!Hovno!Hovno!Hovno!Hovno!Hovno!Hovno! a eště jednou Hovno!

otazka

(aninkah, 9. 6. 2008 18:06)

ahojki vsem, hele chtela bych se vas zeptat, jestli muzou soby hýkat. vsadili sme se z kamaradkou o deset milionu a ja tvrdim ze snad hýkyt muzou ne? jestli si to nekdo prectete, poslete mi prosim vas nazor na email kittticka@seznam.cz diky moc

Hmm

(mravenec, 25. 2. 2008 19:20)

Doufám že to myslíš ironicky terko

veci

(terka, 16. 1. 2008 19:09)

je tady napsano hodne zajmavich veci